Valg af et domæne

Du har måske hørt, at folk, der opbygger websteder eller som blogs, normalt bruger et domæne. Et domæne er faktisk det samme som et domænenavn, og et domænenavn er det samme som en URL (URL). Kort sagt er dit domæne din webadresse.

Dybest set er et domænenavn faktisk et alias for et IP-nummer. Hvert websted har et unikt IP-nummer, der retter besøgende rigtigt, men et domænenavn er meget lettere at huske end et 11-cifret IP-nummer. Derudover siger et domænenavn noget om webstedet, i modsætning til et IP-nummer. Og hvor meget ville det være, hvis en URL bestod af mange tal i stedet for et domænenavn?

Køb domæne

Et domæne er slet ikke dyrt. Normalt betaler du omkring 90 DKK om året for et gratis domæne, nogle gange lidt mindre, nogle gange lidt mere. Prisen for et og samme domæne kan koste meget på forskellige hostingfirmaer, så det er nogle gange værd at sammenligne priserne mellem webhotel.

De fleste mennesker køber deres domæner på en webhost, fordi det er meget nemt at få et domæne der. Du indtaster det domænenavn, du ønsker på webstedets hjemmeside og ser direkte ud, hvis den er tilgængelig. Hvis domænet er tilgængeligt, kan du købe domænenavnet og betale for domænet en gang om året, hvis du vil beholde det. Når du har købt domænet, er det lige ved at komme i gang med at opbygge din nye hjemmeside eller komme i gang og blogge.

Hvert domæne er under et såkaldt top-level domæne. Det øverste domænenavn findes i den sidste del af webadressen, f.eks. .com eller .dk. Dette websteds fulde domænenavn er top10hosting.dk og .se er dette websites topdomæne. Du kan vælge hvilket topdomæne, du vil have til dit domænenavn, forudsat at det er tilgængeligt.

Hvilket domæne skal jeg vælge?

Når du vælger et domænenavn, vælger du selv et navn, du kan lide, og som du synes passer til dit websted. Nogle vælger domænenavne, der er søgemaskinevenlige, det vil sige et domænenavn, der indeholder dit websites vigtigste søgeord.

Når du vælger et topdomæne domæne, skal du først vælge et af topniveauet .se eller .com. Disse topniveau domæner giver et meget seriøst indtryk, og alle kender dem. Hvis du vil have et websted på svensk, der er rettet mod svenske besøgende, kan du vælge .se, men top-level .com fungerer også godt. Hvis du målretter mod et internationalt publikum, er .com det absolutte bedste valg, fordi verdens computerbrugere kender topniveau domænet.

Hvis TLD’er .com eller .net har travlt, og du ikke ønsker at ændre dit domænenavn normalt .net, .org og .com til at fungere godt. De fleste kender disse topniveau domæner. Topdomænet .nu kan også give dit domænenavn et ekstra touch, et tip om, at nogen vil gøre noget nu. Du kan have et sundhedssted, der beskæftiger sig med nyttige fødevarer, der hedder “spise sundt” og med. I sidste ende bliver det “sundt nu”.

Topdomæne .info virker fint, hvis du har et websted, der har til formål at give oplysninger om noget og TLD Biz fungerer godt, hvis du har en hjemmeside med business relateret. .eu-domænet begynder at blive mere almindeligt, men vælger et af ovenstående topdomeiner, hvis de er tilgængelige. Udføres Visso kan .eu fungere ganske godt, hvis du har en hjemmeside, der henvender sig til europæerne, for eksempel, hvis du har en online butik, der primært retter sig mod kunder i EU.

Der er mange flere domæner på topniveau end dem, vi har angivet, men disse domæner er de mest almindelige. Hvis du målretter besøgende i et bestemt land uden for Sverige, kan du se, om dit domænenavn er tilgængelig på landets top level domæne, såsom .dk hvis du ønsker en dansk top level domæne.